PLANTJES op je DAK…

Een ecologisch én mooi alternatief voor traditionele dakbedekking…

Een groen dak- wat is het?

Een groen dak is eigenlijk niets anders dan een natuurlijk alternatief voor een traditioneel dak. In plaats van dakpannen of andersoortige dakbedekking, kies je voor een natuurlijke begroeiing. Veelal bestaat de beplanting van een groen dak uit sedum. 

Wat is sedum?

Kant-en klare Sedum mat

Sedum is een vetplantje dat heel goed tegen wisselende en extreme weersomstandigheden kan.

Van hogere temperaturen en langere periodes van weinig vocht tot koude en stevige wind.

Er zijn meer dan 200 verschillende soorten van deze vetplantjes, dus er is volop variatie in groeiwijze en kleur mogelijk.

Waarom zou je kiezen voor een groen dak?

Eenvoudigweg omdat een groendak niet alleen heel fraai is, maar ook vele andere voordelen heeft.

Voordelen groen dak:
 • geluiddempend: een goed aangelegd sedum-dak isoleert zowel warmte als geluid goed.
 • temperatuurregulatie: een sedum-dak draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat; ’s winters houdt het sedum de kou buiten en ’s zomers de warmte, dus een constantere temperatuur in huis.
 • De levensduur van het dak is veel groter: een dak waarop een sedum bedekking is aangelegd, gaat doorgaans twee keer langer mee dan een traditioneel dak. Dit omdat zowel de regen als de UV-straling geen direct contact maakt met de onderliggende dak materialen.
 • gezondere leefomgeving: Een sedum-dak zuivert het regenwater en de omgevingslucht en produceert daarnaast zuivere zuurstof. Ook neemt het fijn-stof op.
 • aantrekkelijker dan traditionele daken: Een sedum-dak ziet er het hele jaar door mooi en levendig uit. Elk seizoen heeft het een andere uitstraling. Dan bloeien en groeien er andere soorten.  Dit geeft niet alleen afwisseling in kleur, maar ook in de hoogte van de begroeiing. Bovendien is het dak het hele jaar groen; een extra stukje natuur op een plek waar normaal gesproken niets groeit.
 • ECOLOGISCH nut: Het betekent een daadwerkelijke uitbreiding van het leefgebied van insecten. Het groene dak met sedum trekt nuttige insecten aan zoals bijen en hommels. Wanneer het groene dak is aangelegd op een plat dak kunt u er zelfs bijen op houden! Bovendien vormen de insecten een voedingsbron voor vogels. 
 • voorkomt overbelasting riool tijdens hoosbuien:  Een groen dak buffert het regenwater. Tijdens zware regenbuien zorgen de sedum plantjes ervoor dat het water langzaam wordt afgegeven aan het riool, zodat overbelasting van het riool voorkomen wordt.
 • extra buitenruimte voor de bewoner: Een groendak aangelegd op een plat dak kunt u net zo gebruiken als een echte tuin; u kunt erop tuinieren, zonnen of lekker barbecueën. (zie ook extensief dak)
 • hogere opbrengst zonnepanelen: Wanneer u een groen dak combineert met zonnepanelen dan verkrijgt u zelfs een hoger rendement uit de panelen dan wanneer u deze had geplaatst op een traditioneel dak.

Verschil tussen een extensief en een intensief groendak

Extensief groendak

Bij particuliere woningen spreken we veelal over een extensief groendak. Dat betekent eigenlijk dat het een dakbegroeiing betreft welke minder belastend is voor de dakconstructie, welke weinig onderhoud nodig heeft en welke zich doorgaans beperkt tot kruiden, mossen, grassen en vetplanten.

Een extensief groendak kan op vrijwel elk dak geplaatst kan worden. Op zowel hellende als platte daken. Op deze variant kan echter niet intensief getuinierd worden.

Intensief groendak
Op een intensief groendak kun je zelfs bijen houden!

Een intensief groen dak is een dak dat wel gebruikt kan worden om op te tuinieren of te recreëren.  Zowel het gebruik als het onderhoud is intensief. Ook betekent het een grote belasting van de dakconstructie.

Intensieve groendaken tref je veelal aan in stedelijke gebieden op de daken van parkeergarages en gebouwen. daarop zijn dan parkachtige tuinen aangelegd waarvan de begroeiing veelal bestaat uit struiken en bomen.

Door de aanleg van deze tuinen wordt de ruimte die wordt ingenomen door de gebouwen teruggeven aan de natuur en de mensen.

WAAR kun je een GROEN DAK aanleggen

 • Op het dak van een woning, maar eigenlijk op elk bouwwerk zoals een schuur, stal, fietsenstalling of aanbouw.
 • Op een dak dat sterk genoeg is om het extra gewicht van de beplanting en het water te dragen
 • Op een dak dat niet schuiner is dan 45 graden
 • En… ook heel voor de hand liggend: op een dak dat waterdicht is.

Hoeveel ONDERHOUD heeft een sedum dak nodig?

Het onderhoud van een sedum dak valt nogal mee. Dat bestaat vooral uit het in het voorjaar handmatig verwijderen van blad en ingewaaide onkruiden en zaden. Het beste kun je het onkruid verwijderen voordat de kruiden in bloei staan. De hoeveelheid ingewaaide onkruiden is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid aanwezig groen in de omgeving.

Ook is het raadzaam om jaarlijks even het afvoersysteem te controleren

Moet ik de plantjes geen WATER geven?

Afhankelijk van de weersomstandigheden, de leeftijd van de beplanting en de soort planten kan het nodig zijn om het groendak te bemesten.

Na de aanleg, vooral in een warme periode, is het raadzaam de tuin gedurende de eerste weken regelmatig te bewateren om de hechting van de wortels van de beplanting aan de onderlaag te stimuleren. Kiezen voor een irrigatiesysteem is uiteraard ook een optie.

Kan ik SUBSIDIE krijgen voor de aanleg van een groen dak?

Veel gemeentes promoten duurzame projecten en stellen daarvoor subsidies beschikbaar. Informeer bij uw gemeente of er subsidie mogelijk is op het aanleggen van een groendak. 

NOTE:

Uiteraard zal de leverancier van het sedumdak u het allerbeste advies kunnen geven over de mogelijkheden en het onderhoud. Bovenstaande informatie geeft u echter een idee van de mogelijkheden.

One Response

 1. Hi, this is a comment.
  To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Comments are closed.

Naar boven