Help de BIJEN!

Een mooie natuurlijke bijenwoning van riet.

Het gaat helaas erg slecht met de BIJEN in Nederland. En dat is zorgwekkend….

We hebben de bijen hard nodig om onze planten te bestuiven. Ze zijn onmisbaar in de teelt van groente en fruit.

Ze hebben het moeilijk!

Bijen zorgen ervoor dat onder andere de appel-, peren- en kersenbomen worden bevrucht zodat wij van dat lekkere fruit kunnen genieten. En geen bijen betekent natuurlijk ook geen lekkere honing voor in onze thee….

Bijenvoeding: nectar en stuifmeel

De bijen zijn voortdurend op zoek naar nectar in bloemen. Nectar is een suikerrijke en dus energierijke voedingsbron voor de bij. Als eiwit-en vitamine bron hebben de bijen stuifmeel nodig.

Bevruchting van fruit en groenten 

Tijdens het hoppen van de ene naar de andere bloem nemen ze ongemerkt stuifmeel mee. Dat stuifmeel zorgt weer voor de bevruchting van andere bloemen.

Maar als wij het hele land vol bouwen en er steeds minder bloemen te vinden en de beplanting te eenzijdig is, dan kunnen de bijen niet genoeg nectar vinden. En dat is één van de oorzaken van de verzwakking van de gezondheid van deze diertjes. Een een zwakkere gezondheid betekent een grotere vatbaarheid voor ziekten.

Diverse bedreigingen voor de bijen

Ook onze landbouw vormt een grote bedreiging voor de bij. De eenzijdigheid aan gewassen en de grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden om ons groente en fruit vrij te houden van beestjes is funest voor de bij.

Deze vergiftigen het zoemende volkje waardoor de gezondheid van onze vliegende vriendjes ernstig bedreigd wordt.

Op de site van de Stichting Vrienden van de Honingbij kun je hier alles over lezen. Deze stichting is een initiatief van de Nederlandse BijenhoudersVereniging en zij doen er alles aan om de bijen te helpen.

Ook wij kunnen zelf iets doen:
  • Houdt rekening met de bijen bij het inrichten of aanleggen van je tuin. Er zijn talloze prachtige bij-vriendelijke 
    plantensoorten
    maar ook veel voorkomende planten in Nederlandse tuinen als klimop, winterheide, lavendel en de vlinderstruik zijn goede keuzes voor het bijenvolk. Wil je wat meer variatie of eens wat anders, kijk dan eens in het tuincentrum. Online kan dat bij bijvoorbeeld bij De planten kwekerij Bastin.
  • Koop ook zoveel mogelijk zaden van planten en bloemen die niet met gif zijn behandeld.
  • Probeer zoveel mogelijk bestrijdingsmiddelen te vermijden. En mocht je er echt niet aan kunnen ontkomen, dan is er vast wel een wat milieu-en diervriendelijk alternatief te verkrijgen. Of zelf te maken!
  • Maak je tuin niet te netjes anders is het voor de bijen moeilijk om een plekje te vinden om te nestelen. Voor in de tuin of op het balkon is een BIJENHOTEL wellicht ook een leuk idee. Staat leuk en is heel gezellig om de bijen af en aan te zien vliegen.
Tip:

Een bijenhotel hoef je niet schoon te maken! De bijen metselen de gangetjes in het bijenhotel zelf dicht. Daarachter hebben de larven de ruimte om te groeien en de winter door te komen. Wanneer ze er klaar voor zijn, graven ze zelf de weg naar buiten. Wij als mensen hoeven daar niets aan te doen. Dus ook NIET schoonmaken! Dat regelen de bijen zelf. Een droog huis vinden ze wel fijn, dus hang het hotel in het vroege voorjaar weer lekker in de zon.

Help je mee? Kleine moeite voor ons, groot plezier voor onze zoemende wollige vriendjes!
Naar boven